top of page
Search

KRIPTOVALUTE, BLOCKCHAIN, DIGITALNI NOVČANIK, RUDARENJE I POREZNI TRETMAN KRIPTOVALUTE

Kriptovaluta je digitalni novac koji je kreiran u digitalnom obliku kao sredstvo digitalne razmjene.

Postoje samo na internetu i nije ih izdala, niti ih nadzire središnja banka ili država, te samim time nisu novac.

S obzirom na to da nisu opipljivi novac možete ih imati samo u svom „digitalnom novčaniku“ na nekoj od internetskih stranica koje pružaju ovu uslugu.

Kriptovalute omogućuju nositelju da šalje točno ono što želi trgovcu ili primatelju bez ikakvih dodatnih informacija jer kriptovalute ne zahtijevaju imena, već samo digitalnu oznaku novčanika, odnosno ključ. Samim time nema trećih strana, kašnjenja s uplatama ili plaćanja naknada.

Republika Hrvatska nema Zakon o kriptovalutama, a trgovanje kriptovalutama regulirano je Zakonom o porezu na dohodak koji kriptovalute tretira kao oblik investicije.

Promjena kriptovalute u fiat novac( novac koji izdaje Vlada Države) oporezuje se po jedinstvenoj stopi 10%, a na to treba dodati prirez općine/grada u kojem živite.

Međutim, ukoliko se kriptovaluta drži dulje od dvije godine nije potrebno plaćati porez prilikom otkupa. U tom se slučaju zamjena kriptovalute ne oporezuje.

Blockchain je glavna ili javna knjiga u koju se upisuju sve ovakve transakcije ili vrijednosne izmjene kriptovaluta. Ne nalazi se na jednom mjestu te svatko tko posjeduje jedinicu neke kriptovalute ima i svoj primjerak „blockchain knjige“ koji se sinkronizira među svim računalima u mreži.

Rudari i Rudarenje

Rudari su osobe ili skup osoba ili poslovnih subjekata koji dobrovoljno ustupaju svoja računala i računalnu obradu svojih podataka „digitalnog novčanika“ kako bi potvrdio skup transakcija provedenih u knjizi platnog prometa odnosno blockchainu, a za nagradu dobivaju određenu količinu jedinica kriptovalute. Cijeli blockchain sustav čine računala povezana u mrežu koja potvrđuju/ verificiraju određene transakcije.

Rudarenje – je proces potvrđivanja i dodavanja novih transakcija u „blockchainu“.

Bez Rudara „blockchain“ sustav ne bi lako funkcionirao.

Tzv. Kontinuirano rudarenje kriptovalutama oporezuje se na temelju Zakona o porezu na dohodak porezom na dohodak od samostalne djelatnosti, a povremeno rudarenje porezom koji se obračunava i plaća na drugi dohodak.

Trgovanje kriptovalutama može Vam , ali ne mora donijeti zaradu. Vrijednost kriptovalute može padati i dizati se, stoga je trgovanje kriptovalutama rizičan posao, ali može biti itekako isplativ. Potrebno je ući u svijet trgovanja kriptovalutama, educirati se, pratiti tržište i vjerovati svom instinktu koji je bitan za donošenje svih poslovnih i financijskih odluka.




13 views0 comments
bottom of page