top of page
Search

Smart Industry 2023 – Solaris, 12. i 13. Listopada.Poslovni dnevnik od 2020. godine uspješno provodi projekt Smart industry u kojem kroz povezivanje kompanija predvodnica pametne industrije s korporativnim sektorom, javnom upravom i vodećim obrazovnim institucijama potiče istraživačke i inovacijske aktivnosti te digitalnu transformaciju ekonomije i društva u cjelini.

Svrha pametnih industrija je olakšati i ubrzati digitalnu transformaciju kompanija, a cilj projekta Smart industry je i kroz njihovu umreženost s javnim i korporativnim sektorom razviti ekosustav suradnje svih dionika.

Prvog dana nakon registracija uslijedila su pozdravna obraćanja Vladimira Niševića, glavnog urednika Poslovnog dnevnika te Danijela Milete, zamjenika gradonačelnika grada Šibenika.

Key note prezentaciju prvog dana održao je Boris Debić – predavač o umjetnoj inteligenciji na ZŠEM-u i Luxembourg School of Business, tehnolog s 25 godina iskustva u Silicijskoj dolini, 15 godina u Googleu, a u intervju jedan na jedan našao se Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva I Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika.

Nakon toga uslijedili su blic intervjui sa predstavnicima IT sektora iz regije, Daniel Šimić, glavni direktor za segment poslovnih korisnika, A1 Hrvatska, Branimir Bukilić, direktor, Data Design te Mihajlo Evrosimovski, direktor, Business Exellence Solutions. Prvi dan je zaključen odličnim kratkim prezentacijama o inovacijama u IT sektoru među kojima su se našli: prof. dr. sc. Slavko Vidović, predsjednik, Udruga CroSI sa temom “Četrnaest akceleratora razvoja pametnih industrija u Hrvatskoj”, Marko Krištof, savjetnik u Sektoru javnih servisa, FINA sa prezentacijom “Digitalizacija izvještavanja u Republici Hrvatskoj”, potom Damir Bujan, konzultant za informacijsku sigurnost, A1 Hrvatska koji nas izvijestio o nadolazećim obvezujućim aktima EU “DORA” I “NIS2” te naposljetku Andro Galinović, Chief Information Security Officer, Infobip sa svojom prezentacijom o granicama vidljivosti sigurnosnih prijetnji I na posljetku Aleksander Bastl, vlasnik i predsjednik, Bass, Slovenija.

Prvi dan konferencije je završio zajedničkom večerom u hotelu Ivan te se druženje nastavilo na Smart party-u u Portos baru, Mediteranski grad Amadria Parka, pod vodstvom DJ Mike.


Drugog dana, nakon protokolarnih obaveza, registracije I pozdravne riječi na pozornicu je nastupio H.E. Mr. Raj Kumar Srivastava, veleposlanik Indije u Hrvatskoj sa prezentacijom “Iskorištavanje transformacijskog potencijala pametnih industrija za ljude i zajednicu”, zanimljivo izlaganje o tome kako je Indija kroz digitalnu transformaciju postala svjetska IT velesila te kako se digitalizacija uvukla u sve pore gospodarstva i društva. Nakon Indijskog veleposlanika, Maja Ljubić Kutnjak v.d. voditeljice Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj nam je dala uvid u razvoj vještina i stručnost za transformaciju poslovanja i nove poslovne modele.


Nakon te prezentacije na binu se popela naša Diana Mudrinić, direktorica inkubatora za nove tehnologije- Trokut Šibenik. U svojoj prezentaciji ukratko je predstavila inkubator za nove tehnologije- Trokut Šibenik i sve njegove komponente. Od same zgrade Trokuta koja je namijenjena developerima i IT sektoru, a organizirana je kao co-working area, preko PIN-a, inkubatora za poduzetnike početnike sa naglaskom na proizvodnu djelatnost te naposljetku iNavis centra za pomorske tehnologije. Također prilikom svog izlaganja je predstavila NEET akademiju koju Trokut već četvrtu godinu provodi u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje te partnerima iz IT sektora iz Hrvatske i Britanije. Do sada su održane 3 NEET akademije, s tim da je protekle godine održana jako cijenjena Dana Science akademija. Data Science odnosno data engineering poslovi su veoma traženi i cjenjeni na tržištu. Ovogodišnja NEET akademija se bazira na full stack developmentu. Ideja je osposobiti polaznike da samostalno mogu odraditi cjelokupni proces dizajniranja, izrade, produkcije i kontrole web aplikacija. NEET akademija ima za zadatak afirmirati mlade ne zaposlene osobe ili osobe koje traže nove izazove u IT industriji, te im ponuditi kvalitetnu edukaciju sa vrhunskim predavačima.


Nakon prezentacije naše direktorice Diane Mudrinić održana je panel diskusija „CRM-moćan alat, koristimo li ga optimalno“ na kojem su prisustvovali: Edvard Varda, Chief Vision Keeper, Unconditional; Ivan Žulj, član Uprave, ANO Insurance Solutions; Josip Glasnović, Head of Managed Services, LeverUP; Hrvoje Josip Balen, član Uprave, Algebra; Bojan Kežman, Sales Director, Dun & Bradstreet Croatia te Maja Leljak Jurman, viša specijalistica za odnose s kupcima, OIV.
U ranim popodnevnim satima krenulo se sa case study session-om na temu „Smart city rješenja“, te je vezano za tu temu održano nekoliko prezentacija i panel rasprava. Prezenteri za ovo područje su bili redom: Slaven Stojanović, voditelj projekata, Intera; Ivan Bilać, direktor prodaje, Eccos inženjering; Dominik Dragičević, direktor, CoreLine agency te Igor Javor, direktor DMS-a, mStart. Svi oni su ponudili svoja rješenja i te novi način sagledavanja problema u IT pod sektoru vezanom za pametne gradove. Nakon pauze za ručak, do kraja radnog djela dana nizale su izvrsne prezentacije i panel rasprave na temu Digitalne transformacije i pametnih tvornica budućnosti. Iz ovog djela izdvojili bi prezentacije Gorana Mihalića, člana Uprave za IoT poslovno područje, Omega Software na temu „Ušteda energije korištenjem IoT tehnologija“, Branimira Novka, Business Development Energy Division, Schneider Electric sa temom „Energetska efikasnost u industriji“ te prezentaciju Davida Burcara, direktora „Vanado“ sa zanimljivom temom „Pametna tvornica-stvarnost ili mit“.

Radni dio drugog dana a time i sama konferencija „Smart industry 2023“ završili su oko 17h.

14 views0 comments

Comments


bottom of page